Carnaval: het meest unieke feest van Nederland

Carnaval

Carnaval: het meest unieke feest van Nederland

Elk jaar wordt er in Nederland carnaval gevierd. Dit gebeurt voornamelijk in het zuiden van het land. De reden hiervoor is dat carnaval van oorsprong een katholiek feest is en de meeste mensen in het noorden vroeger protestants waren. Het carnavalsseizoen begint op 11 november om 11 over 11, maar het carnavalsfeest zelf is altijd in februari of maart. De reden hiervoor is dat 11 wordt gezien als gekkengetal en carnaval is natuurlijk een gek feest. Officieel duurt carnaval drie dagen, van zondag tot en met dinsdag. Tegenwoordig wordt dit echter steeds meer opgerekt en beginnen sommige mensen al op donderdag.

Kleding tijdens carnaval

Tijdens carnaval verkleed je je. Dit kan van alles zijn, van politieagent tot dansmarietje. Ieder jaar trekt iedereen weer alles uit de kast om zo gek of uniek mogelijk verkleed te gaan. Carnavalskleding kun je in carnavals- en feestwinkels kopen. Daar krijg je dan een uitgebreide collectie kostuums, accessoires en versiering. Tegenwoordig kun je ook online carnaval kleding kopen. Verder worden er met carnaval een heleboel optochten gehouden waar carnavalsverenigingen en groepen zich voor op kunnen geven. Een kleurrijke stoet met prachtige praalwagens trekt dan door de straten, wat al een hele belevenis op zich is.

Carnavalstradities

Carnaval kent een aantal leuke tradities. Zo dragen de meeste plaatsen tijdens carnaval een andere naam. Zo wordt Eindhoven bijvoorbeeld Lampengat genoemd en Tilburg Kruikenstad. Dit laat blijken dat carnaval echt een apart feest is en dat er tijdens het feest even een andere cultuur heerst. Daarnaast wordt er in ieder dorp of stad ook een Prins Carnaval gekozen. Dit is iemand die meestal al jaren actief is in de carnavalswereld. Hij speelt een belangrijke rol tijdens carnaval en steekt hier ook heel veel geld in. Voor veel mensen is het een echte eer om Prins Carnaval te worden.