Spiegelreflexcamera’s: het neusje van de zalm

Spiegelreflexcamera’s: het neusje van de zalm

De topmodellen onder de fotocamera’s

Een spiegelreflexcamera kopen: welke amateurfotograaf droomt er niet van? Deze fototoestellen worden nog steeds als de beste beschouwd, hoewel de kwaliteit van compactcamera’s en systeemcamera’s de laatste jaren enorm is verbeterd. Ook met een smartphone of tablet kun je tegenwoordig uitstekende foto’s maken, maar met een spiegelreflexcamera (ook wel DSLR genoemd) bezit je echt het neusje van de zalm. De prijs van een DSLR liegt er niet om: je bent al snel duizenden euro’s kwijt aan een professioneel toestel. Gelukkig bestaan er ook degelijke DSLR’s die minder dan 500 euro kosten.

De belangrijkste eigenschappen van een spiegelreflexcamera

Inwendig in de body van een DSLR zit een opklapbare spiegel, die zich normaal voor de beeldsensor bevindt. Een DSLR is uitgerust met een optische zoeker. Als je in deze optische zoeker kijkt, zie je via de spiegel doorheen de lens het werkelijke beeld dat je wilt fotograferen. Er is geen sprake van parallaxfouten of vertraging: je ziet je onderwerp zoals het op de foto zal staan. Bij het nemen van de foto klapt de spiegel naar boven en valt het beeld op de beeldsensor, die het digitaliseert en opslaat in een geheugen.

Een DSLR stelt zich automatisch scherp op het onderwerp dat je wilt fotograferen. Doorgaans gebruikt men hiervoor twee technieken: de wat tragere, maar nauwkeurige contrastdetectie of de snellere fasedetectie. Bij de duurdere toestellen gebruikt men ook wel een combinatie van beide: het hybride autofocussysteem.

Voor de beeldsensor past men twee formaten toe: het kleinere APS-C formaat en het grotere full frame-formaat. De resolutie van een full frame-beeldsensor bereikt tegenwoordig waarden van 30 megapixels of meer.

Waar moet je nog op letten?

Naast de beeldsensor en de autofocuseigenschappen zijn er nog andere kenmerken van belang. Informeer je hierover op voorhand bij de aankoop van een nieuwe DSLR, zeker als je een exemplaar onder 500 euro wilt aankopen. Ga na wat de autonomie van de batterij is. De aanwezigheid van een wifiverbinding is ook een aandachtspunt. Bij toestellen onder 500 euro kan de draadloze connectiviteit weleens ontbreken. Controleer eveneens de video-opnamemogelijkheden: welke resolutie, welke framerate? Is het display kantelbaar of niet? Zit er een stevige handgreep aan het toestel? Vele vragen waarop je een antwoord wenst. Wil je de kenmerken van de beste DSLR’s van 2017 bekijken? Surf naar Spadabble voor interessante reviews over de modernste spiegelreflexcamera’s!