Wat is het mooie aan street art?

Wat is het mooie aan street art?

Street art. Een dure naam voor wat graffiti op een muur. Of toch niet? Wat is street art nu eigenlijk en wat is er precies zo mooi aan? Is het überhaupt wel mooi en ‘art’?

Zomaar, anoniem en willekeurig, dat is street art

Street art vind je overal en nergens. Ik doel hierbij niet op de muren vol graffiti die je soms tegenkomt. Muren die je overal eigenlijk wel tegenkomt. Nee, ik doel echt op de street art: kunst op de straat.

Wanneer je street art tegenkomt. is dat vaak zomaar ineens, geheel uit het niets. Street art vind je niet alleen bij dure gebouwen, bij rijke mensen, maar kun je overal tegenkomen. Groot, op een blinde muur, maar ook heel klein: een klein figuurtje ergens verstopt, met oog voor detail.

Dat het zomaar en willekeurig door iemand ergens is aangebracht, dat is juist het mooie. De eigenaar van het betreffende object is er niet altijd blij mee, maar street art kan wel degelijk waardevol zijn. Het geeft duidelijk een emotie weer van de straat, van een bepaalde groep uit de bevolking.

Street art in musea

Street art vind je op tal van verschillende objecten, die eigenlijk één ding gemeen hebben: je kunt ze niet verplaatsen. Een muur van een woning kun je niet zomaar in een museum zetten.

Gelukkig zijn er tal van fotografen die zich bezighouden met street art. Zij doen het werk zodat iedereen ervan kan genieten: het vereeuwigen van street art.